Kristus Koning

Van Scheepsdalelaan over Visartpark tot Houtkaai

Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Bak zelf de winnende lekkernijen van Kristus Koning Klinkt


Op zondag 29 januari won Niels Albert het WK Cyclocross in Koksijde. Maar er verzamelden zich ook meer dan honderd buren in de Koepel voor een eerste editie van Kristus Koning Klinkt. Ze brachten samen ruim 30 zelfgemaakte desserts mee waarvan volop werd geproefd en gesmuld.
 
De deelnemers verkozen de soesjes van de familie De Klerck tot hun lievelingsdessert. De jury reikte haar prijs uit aan de Sneeuwtaart van de familie Abel. Je vindt hier de recepten van de winnende desserts. Smakelijk!
Sneeuwtaart
(met dank aan de familie Abel)
ingrediënten
·         180 gram suiker
·         ¼ liter slagroom
·         6 blaadjes gelatine
·         1 sinaasappel
·         2 pakjes vanillesuiker
·         500 gram platte kaas
·         blikje mandarijnen op sap
·         boudoirs of gesneden cake
·         grand marnier (indien gewenst)
 
bereiding
·         Vet een springvorm in en beleg met boudoirs of stukjes cake. Besprenkel eventueel met likeur.
·         Laat 6 blaadjes gelatine in koud water weken.
·         Doe de platte kaas, suiker, vanillesuiker, sinaasappelsap in een kom en klop op tot een luchtige massa.
·         Verwarm het mandarijnensap licht en los de uitgeknepen lauwe gelatine er in op. Voeg het geheel bij de rest in de kom.
·         Klop de slagroom stijf en voeg toe bij het mengsel. Roeren en de uitgelekte mandarijntjes toevoegen.
·         Giet het mengsel in de springvorm en laat 5 uur in de koelkast opstijven.
 
Soesjes
(met dank aan de familie De Klerck)
Soesjes zelf
·         50 gram boter
·         zout
·         2 à 3 eieren
·         1 dl water
·         75 gram bloem
 
·         Leg de boter in kleine blokjes in het water met een snuifje zout. Verwarm het geheel tot de boter smelt en breng vervolgens aan de kook.
·         Neem de kookpan van het vuur. Voeg de bloem toe en meng goed.
·         Zet terug op het vuur en blijf roeren tot het beslag als één geheel los komt van de kookpan.
·         Doe het beslag in een andere kom en voeg de eieren één per één toe. Het beslag bevat voldoende eieren als het glad en glanzend in één punt van de spatel loopt.
·         Bestrijk een bakplaat met gesmolten boter en bestrooi met een beetje bloem. Spuit het soezenbeslag in kleine rondjes op de bakplaats en strijk in met eistrijksel (losgeklopt ei). Druk in één of twee richtingen aan met een vork
·         Verwarm de oven tot 220 graden en bak krokant af in ongeveer 20 minuten
 
De vulling
·         35 gram suiker
·         0,25 liter snel opklopbare room 40% VG
 
·         Voeg de suiker bij de gekoelde room. Klop tot een luchtige stevige massa.
·         Maak met een puntig voorwerp een gaatje onderaan de soesjes. Vul met een spuitzak de soesjes.
 
Voor de afdekking
·         Fondantsuiker (klaargemaakt te vinden bij ‘Horeca Total’ over de Scheepsdalebrug)
·         Een beetje water
·         Gesmolten chocolade
 
·         Verwarm de fondantsuiker tot 37° C. Voeg een beetje water toe tot de gewenste stevigheid.
·         Kleur de fondantsuiker met wat gesmolten chocolade. Strijk de afdekking op de soesjes.